Wanneer er bij u longfibrose is vastgesteld, kunt u met verschillende zorgverleners te maken krijgen, zoals de huisarts, longarts, fysiotherapeut. Het zorgplan kan helpen om de verschillende zorgverleners te betrekken bij uw situatie; door het zorgplan te laten zien of door het te gebruiken tijdens de poli-afspraak. Het is wenselijk om een zorgverlener te hebben als centraal aanspreekpunt. Dit kan bijvoorbeeld de specialistisch verpleegkundige of uw behandelend longarts zijn . U kunt hem/haar benaderen wanneer er vragen of problemen zijn.
Om tot een beslissing te komen wat voor u de juiste zorg en/ of behandeling is, is het advies om dit met uw zorgverlener(s) te bespreken. Wat zijn de mogelijkheden als het gaat om longfibrose en uw gezondheid, wat zijn de voor- en nadelen van een bepaalde behandeling? Door te kijken naar wat u belangrijk vindt en wat het beste bij uw leven past, kunt u met de longarts beslissen om een behandeling wel of niet aan te gaan.
Vragen die u kunnen helpen bij het maken van een keuze:
Het hebben van longfibrose kan een grote invloed hebben op uw dagelijkse bezigheden en hiermee ook op uw kwaliteit van leven. Activiteiten kunnen moeilijker gaan door bijvoorbeeld kortademigheid, hoesten en vermoeidheid wat ook invloed kan hebben op uw stemming omdat u merkt dat u steeds minder kan. Ook uw familie/ naasten kunnen dit merken en kunnen ook last krijgen van gevoelens van angst en onzekerheid. Het kan helpen om te benoemen wat voor u, maar eventueel ook voor uw familie/ naaste(n), belangrijk is. U kunt hierbij denken aan het kunnen blijven doen van bepaalde activiteiten. Door dit ook met de zorgverlener te bespreken, kan bij de keuze van een behandeling rekening worden gehouden of kan meegedacht worden over wat u hierbij kan helpen.
Op het moment dat u weet wat voor u belangrijk is, kunt u kijken wat er nodig is om dit vol te kunnen blijven houden. Samen met uw zorgverlener kunt u doelen opstellen en nadenken over welke stappen er nodig zijn om deze doelen te bereiken.
Voorbeeld:
U wil graag elke dag (weer) blijven wandelen met de hond.
U heeft advies nodig hoe u dit met uw longziekte het beste kunt aanpakken.
Uw doel kan zijn: ik wil graag dagelijks 2 keer een kwartier met de hond kunnen wandelen.
Voordelen: u komt buiten, u blijft in beweging en de hond is gelijk uitgelaten.
Startdatum: per nu
Stappen die nodig zijn:
Mensen die mij kunnen helpen:
Tips bij het vaststellen van doelen: